Framtidens bil

Tesla Motors

Tesla Motors
Huvudkontor Palo Alto
Bransch Elbilar
Antal anställda c:a 6000
Historia
Grundat 1 juli 2003
Grundare Elon Musk, Martin Eberhardoch JB Straubel
Övrigt
Webbplats teslamotors.com

250px-TeslaRoadster-front

Tesla Roadster

Tesla Motors, Inc. är ett nordamerikanskt bilföretag som designar, tillverkar och säljer elbilar och komponenter till elektriska drivlinor samt batterier för hemmabruk. Företaget grundades år 2003 och är därmed det senast grundade bilföretaget i USA, och har sin bas i Kalifornien. Företaget fick sitt namn efter fysikern och uppfinnaren Nikola Tesla. Tesla Motors mål är att accelerera
användningen av elbilar och öka elbilsmarknaden, för att snabbare ersätta flottan av förbränningsfordon.

Tesla mottog mycket uppmärksamhet för sin första bil, sportbilen Tesla Roadster som baserades på Lotus Elise, som tillverkades till och med 2011. Sommaren 2012 släpptes den egenutvecklade Tesla Model S på marknaden och företaget hade som mål att leverera 35 000 bilar av den typen under 2014. Tesla har hittills sålt bilar i större volym i USA, Kanada, Tyskland och Norge. I Sverige har det fram till juni 2014 levererats ett 100-tal bilar.

Innehåll

  • 1Modeller
    • 1.1Roadster
    • 1.2Model S
    • 1.3Model X
    • 1.4Model 3

Modeller

Roadster

Tesla Roadster var företagets första modell, en sportig cabriolet. Den lanserades den 17 mars 2008. Chassiet byggdes av Lotus och Tesla stod för batterierna och drivningen. Det som utmärkte Tesla Roadster från många andra elbilar var dess räckvidd. Tesla Roadster hade en räckvidd på cirka 340 kilometer och var den första elektriskt drivna sportbilen. Dess prestanda var utmärkande och toppfarten var cirka 210 kilometer i timmen och den gjorde 0 – 100 på cirka 3,5 sekunder. Bilen utsågs 2007 till ”årets uppfinning”. Tesla började producera Roadsters med ratten på höger sida i januari 2010 och sålde dem i Storbritannien, Australien och delar av Asien.

Model S

250px-New_Teslas_at_the_factory

Nya Model S- bilar intill fabriken

Tesla Model S är en 5-dörrars sedan med ett 70, 85 eller 90 kWh lithium ion-batteri som klarar ungefär 559 km på en laddning beroende på fart och väder. Bilen konkurrerar med modeller som BMW 5-serie. Bilen började säljas i USA i juni 2012. Bilen kom efter en försening på ett år från de ursprungliga uppgifterna. Bilen har prisats för dess höga teknologi och många bilexperter och biltidningar har utnämnt Model S till ”årets bil” eller liknande. 2013 började bilen säljas i Sverige. Model S har dessutom flertalet månader varit den bäst säljande bilen i Norge under 2013 och 2014. I slutet av 2015 fanns det över 1000 svenskregistrerade Tesla Model S

Model X

Tesla Model X är en crossover utlity vehicle, produktionsstart är beräknad till september 2015, med fullskalig produktion 2016. Bilen erbjuds med batteripack på 70 och 90 kWh. Beroende på tillval kan Model X accelerera från 0–100 km/h på 3.2, 3.8 respektive 4.8 sekunder. Model X har så kallade ”Falcon Wing” dörrar som liknar måsvingedörrar. ”Falcon Wing” dörrarna kan öppnas i princip varsomhelst tack vare ett flertal sensorer runtom fordonet som förser fordonets dator med data om omgivningen. Datorn räknar ut exakt hur dörrarna ska öppnas.

Model 3

Model 3 kommer att vara en bil liknande en Audi A4 eller en BMW 3-serie. Priset är tänkt att ligga omkring 35 000$ i USA, och bilen kommer att ha en räckvidd på över 320 km. Det låga priset, på Model 3 ska uppnås genom att Gigafactory ska sänka priset på batterier och genom att Model 3 ska vara runt 20% mindre än Model S. Bilen förväntas visas upp 2016 och börja levereras under 2017.

Gigafactory

Gigafactory är en litiumjonackumulatorfabrik under konstruktion som ska starta produktionen av litiumjon batterier år 2017. Fabriken ska ligga i Reno, Nevada i USA. Tanken med fabriken är att den genom massproduktion ska sänka priset på litiumjonbatterier med cirka 30%, vilket är viktigt för att kunna sälja billiga elbilar. Det är planerat att fabriken ska producera mer litiumjon batterier 2020 (räknat i GWh) än den totala produktionen av litiumbatterier år 2013.

Tesla Energy

Tesla Motors började sommaren 2015 att sälja ”Powerwall” batterier som privatpersoner och företag kan köpa och använda. Det säljs två modeller, ett mindre batteri med kapacitet för 7 kWhför 3000$ och ett större batteri med kapacitet för 10 kWh för 3500$ Dessa batterier kan hängas på väggen, till exempel i ett garage. Batterierna har tre funktioner. Förvara el som köpts när priset på el är lågt i väntan på förbrukning senare när priset på el är högre (priset på el skiftar under varje dygn) för att spara pengar hos ägaren. Andra funktionen är att förvara el som genereras av ägarens solpaneler för förbrukning senare om solpaneler under en tid genererar mer el än vad som förbrukas. Den tredje funktionen är att leverera el ifall det inte kommer någon el från elnätet, det är en så kallad ”back-up”.

Kommentarer inaktiverade.