Byta elavtal

Byt elavtal – banta din elräkning

elavtal1

Att byta elavtal är inte så krångligt, varför inte göra det redan idag! Med rätt val sparar du tusenlappar. Du kan dels välja elhandelsbolag, dels välja den typ av elavtal som passar dina behov.

Om du inte väljer ett avtal, får du tillsvidarepris av din elhandlare, och det blir i längden det dyraste eftersom det saknar tak. Särskilt viktigt att välja avtal är det om ditt hus har elvärme, efter-som det då handlar om stor förbrukning och därmed mycket pengar, säger Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

– Samtidigt är det viktigt att jämföra avtalen mellan olika bolag och då titta på totalkostnaden. Det brukar skilja mer än 1000 kr på ett år mellan det dyraste och billigaste avtalspriset, säger Bo Hesselgren.

Fast eller rörligt pris?

De vanligaste avtalstyperna är fast pris, rörligt pris och tillsvidarepris. Fastprisavtal passar bäst för den som vill planera sin ekonomi och ha en jämn kostnad. Det ger samma fastställda elpris per kilowattimme under hela bindningstiden, som kan vara från sex månader upp till fem år.

Rörligt pris passar främst den som har ekonomiska marginaler för en varierad elkostnad. Avtal med rörligt pris följer elbörsen och styrs av tillgång och efterfrågan på el, dvs priset kan stiga och sjunka under avtalstiden. Historiskt sett har dock det rörliga elpriset genomsnittligt varit lägre än de fasta priserna på elmarknaden. Även tillsvidarepris följer utvecklingen på elbörsen, men ändras normalt bara 2–3 gånger per år.

Byt bolag så här: På www.elpriskollen.se finns alla elhandelsbolagens priser och avtal. Kontakta det företag du vill byta till, du måste ange anläggnings-id, område och förbrukningsmängd (syns på din elnätsfaktura). Därefter sköter elhandelsbolaget uppsägningen av ditt nuvarande avtal och information till din nätägare om bytet.

Hemmets värsta eltjuvar

  1. Belysning. 25 procent av all elanvändning i hemmet går till belysning. Du kan spara 500 kr om året genom att byta tio glödlampor mot lågenergilampor.
  2. Apparater i stand by-läge. Samla kontakterna i grenuttag med strömbrytare så blir det enkelt att stänga av när de inte används. Du sparar 600 kr om året.
  3. Gamla vitvaror. Kyl och frys med högsta energiklass har lägre driftskostnader och genom att byta till sådana vitvaror kan du spara 3000 kr på tio år.
  4. Torktumlaren. Under din torktumlares livstid betalar du ca 10 000 kr enbart för dess energianvändning. Hängtorka tvätten utomhus på sommaren och i ett väl ventilerat rum på vintern, så minskar du elkostnaden.
  5. Eldrivna handdukstorkar och golvvärme. Sänk värmen eller stäng av när de inte används.

Spara pengar – 2 räkneexempel:

elavtal_familj1

TYPFAMILJ

Pensionärspar som bor i en villa på 100 kvm med elvärme. De använder 25 000 kWh/år och har haft ett avtal med tillsvidarepris. De vill veta hur stor elräkningen blir varje månad och byter till ett fast avtal på tre år.

Tidigare kostnad: 30 000 kr/år (120 öre/kWh x 25 000).

Ny kostnad: 24 125 kr/år (96,50 öre/kWh x 25 000), de valde fast pris tre år med Kraft och kultur i Sverige.*

Besparing: 5 875 kr/år. Priserna inkluderar alla skatter och avgifter, dock ej nätavgifter.

elavtal_familj2

TYPFAMILJ

Par med två tonårsbarn, i villa på 140 kvm med fjärrvärme. De använder 6500 kWh hushållsel/år och har haft ett fastprisavtal som löper ut. De har ekonomiska marginaler att ha en varierad elkostnad. De vill dessutom ha miljömärkt el.

Tidigare kostnad: 110 öre/kWh (ettårsavtal).

Ny kostnad: 91,40 öre/kWh för rörligt prisavtal med Bra miljöval-el hos Skellefteå kraft.*

Detta pris kan dock både gå upp och ned under avtalstiden.

Besparing: just nu 18,60 öre/kWh (ca 1200 kr/år)

Kommentarer inaktiverade.